home > marketing intelligence > klantprofielen

Klantprofielen

Een klantprofiel is een beschrijving van alle kenmerken van een klant die nuttig zijn om te weten bij de communicatie met die klant. Dit kan een profiel zijn van uw totale klantenbestand, een profiel op productniveau of zelfs op klantniveau.Wat vertelt het klantprofiel?


klantprofielBij het profiel van uw klanten zijn een aantal kenmerken van belang: (socio-)demografische kenmerken (waar woont de klant, welke leeftijd, zijn het mannen of voornamelijk vrouwen e.d.), welk aankoopgedrag heeft deze klant bij u en hoevaak heeft u al contact met de klant. Zonar combineert deze gegevens en vult deze eventueel aan met andere gegevens, zoals sociale klasse, gezinssamenstelling en mediagebruik, waardoor u een beter beeld krijgt van uw klant en inzicht hoe u de klant beter kunt bereiken.Meer klanten door klantprofielen


Als u door het maken van een klantprofiel uit uw marketing database weet hoe uw bestaande klanten eruit zien, kunt u gerichter prospects benaderen, maar ook look-a-likes opsporen in uw eigen database. Het is namelijk eenvoudiger en goedkoper om uw bestaande klanten meer of andere producten af te laten nemen dan nieuwe klanten te werven.

Ook weet u beter in welke media u wel of niet moet adverteren. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om te adverteren in een tijdschrift gericht op 55-plussers, als uit een klantprofiel blijkt dat uw doelgroep zich vooral in de leeftijdsklasse 35-45 jaar bevindt.Tips bij het maken van klantprofiel


  • Probeer zo veel mogelijk gegevens van uw klanten vast te leggen. Denk hierbij naast bijvoorbeeld adresgegevens, geboortedatum en geslacht ook eens aan kenmerken als karakter, voorkeuren en persoonlijkheid.
  • Zorg bij een klantsegmentatie ook voor een klantprofiel van ieder segment. Zo weet u hoe de klant in ieder segment eruit ziet en hoe u hem het best kunt benaderen.
  • Neem contact op met Zonar. Wij helpen u graag.Relevante pagina's